Om eerlijk te zijn; ik heb het nog niet uit. Ik ben nu ongeveer halverwege.

Maar graag deel ik vast wat inzichten en vragen met jou. Misschien heb je er iets aan en heb je het nodig dit te horen.

Het leven is niet zwart wit

Will groeit op in een gezin met geweld. Zijn vader drinkt en slaat zijn moeder. Hij heeft een oudere zus en een jonger broertje en zusje, een tweeling. Uiteraard heeft dit gedrag van zijn vader een negatieve invloed op zijn gevoel van veiligheid en vertrouwen in de wereld.

Toch is zijn vader niet alleen maar slecht. Zijn vader heeft ook een positieve invloed op Will’s ontwikkeling. De man brengt hem discipline en ondernemerschap bij. En hij is er voor Will op enkele cruciale momenten in zijn leven. Eerste inzicht: het leven is niet zwart wit. Niemand is zwart wit.

Ook ik voelde me niet altijd veilig in het gezin waarin ik opgroeide. En lange tijd zag ik mijn vader als de boeman en mijn moeder en mezelf als de ‘goede mensen’. Maar het gaf mijn healing een boost toen ik ruimte gaf aan het idee dat hij niet alleen maar slecht was. En dat de werkelijkheid altijd genuanceerder is. Was het maar zo simpel dat we mensen kunnen opdelen in de goeden en de slechten! Maar wij zijn veel complexer dan dat. Mensen van vlees en bloed met elk ons eigen verhaal en bagage. En hoe lastig ook, daar zullen we mee moeten dealen.

Je creëert je eigen toekomst

Tweede inzicht: je hoeft geen slachtoffer te blijven van je verleden. Dit inzicht voelde ik heel sterk toen ik voor de eerste keer het boek las van Louise Hay, You can heal your life. Net als Louise gebruikt Will zijn gedachten bewust om zijn toekomst te creëren en hij kiest bewust niet voor het slachtofferschap. Dit bewustzijn is er niet meteen, maar wordt sterker in de loop van zijn leven. Voor mij was dat destijds zo bevrijdend om me te realiseren. Je creëert je toekomst in dit huidige moment door te kiezen waar je in gelooft. Je verleden heeft niets te maken met je toekomst.

Omgaan met angst

Een derde mooi inzicht vond ik in de beschrijving van een situatie in de slaapkamer van zijn ouders. Zijn vader slaat zijn moeder zo hard dat ze ineen stort op de grond en bloedt. Drie van de vier kinderen zijn van dit incident getuige. Het is voor Will een hele bepalende gebeurtenis.

Hij beschrijft hoe ze alle drie verschillend reageren en concludeert dat onze persoonlijkheid gedefinieerd wordt door hoe we omgaan met angst. Dat vind ik een interessante gedachte en zette me aan het denken.

Hij beschrijft hoe zijn broertje in ’vechtmodus’ ging. ‘Al sla je nog zo hard, ons raak je niet. Ik voel geen pijn’. Hij gaf zijn vader een grote mond.

Zijn zusje ging in ‘vluchtstand’. Ze holde naar haar kamer en krulde zich in foetushouding op in haar bed. In haar puberteit vertaalde ze deze vluchtreactie naar het gebruik van drank en drugs.

Will tenslotte ‘bevroor’. Hij stond daar maar. Hij deed niets, hij zei niets. Terwijl hij de oudste man was na zijn vader. En dat zal hem zijn leven lang achtervolgen. Hij voelt zich een lafaard.

Ook als hij jaren later succesvol en rijk is, drukt het gevoel nog altijd op hem dat hij diep van binnen een lafaard is. En daarmee heeft zijn reactie op die angstaanjagende situatie hem lange tijd gedefinieerd.  

Interessant dus om bij jezelf na te gaan hoe jij reageert op diep gevoelde angst. En in hoeverre die reactie jouw zelfbeeld beïnvloed.

Afweermechanismen om jezelf veilig te houden

Een laatste inzicht gaat over afweermechanismen. Gedragspatronen die je hebt ontwikkeld om de situatie voor jou veilig te houden. Will groeit op in een onveilig gezin, maar ook de raciale verhoudingen uit zijn jeugd maken hem vaak onzeker over zijn positie.

Als zwarte familie wonen ze in een buurt met relatief veel witte gezinnen. Hierdoor voelt Will zich vaak een buitenbeentje in een witte omgeving, maar hij voelt zich ook dikwijls niet zwart genoeg in de buurten van Philadelphia waar hij met name zijn hiphop rapkunsten ontwikkelt.

Zijn manier om zich veilig te voelen is om altijd de lach van mensen uit te lokken. Humor wordt zijn wapen om zich altijd en overal geaccepteerd en dus veilig te voelen. Door zijn thuissituatie werd hij een meester in het lezen van emoties van mensen en kon hij mensen bespelen met zijn grappen en grollen. En we weten hoe goed dat talent voor hem heeft uitgepakt.


Wat is jouw afweermechanisme? Welke strategie heb jij ingezet om je veilig te voelen?


Bij mezelf zie ik twee patronen. Ten eerste ben ik ongelooflijk zelfredzaam en vindingrijk geworden, omdat ik besloot van niemand afhankelijk te willen zijn, omdat je uiteindelijk op niemand kon rekenen. Mijn valkuil is nog steeds “ik doe het wel allemaal zelf” en ik vind het nog steeds moeilijk hulp te vragen en erop te vertrouwen dat er voor mij gezorgd wordt.

Een ander patroon is please gedrag. Ik wil dat iedereen het naar zijn zin heeft en cijferde mezelf vaak weg om de ‘goede vrede’ te bewaren. Ook ik heb een talent ‘to feel the room’ en stem mijn gedrag af op wat anderen verwachten of wensen om zich goed te voelen.


Herkenbaar? Of juist helemaal niet? Hoe zit dat bij jou?


Zelfkennis maakt je vrij. Weet wie je bent. Wees wie je bent. En omarm het allemaal. Wat is er mooier dan dat?


Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment