Toen we besloten om het visumtraject op te starten voor Sydney, Australië, om daar naartoe te migreren, ging ik op zoek naar manieren om mijn bedrijf locatie-onafhankelijk vorm te geven. Na ons vertrek uit Nederland in 2009 had ik met pijn in mijn hart mijn adviesbureau moeten afbouwen en sluiten. Het lukte mij niet in tijden van de economische crisis van toen op afstand mijn team aan het werk te houden.

Op Curaçao, waar wij toen woonden, startte ik een ouder- en kindcentrum waar we kinderopvang combineerden met training & advies voor ouders en kinderen. Ook hier moest ik afscheid van nemen toen we besloten te vertrekken naar Sydney. Gelukkig kon ik de kinderopvangpoot verkopen aan mijn toenmalige rechterhand. Maar het bleef pijnlijk om iets wat met veel liefde en inzet was opgebouwd weer los te laten.

Dus toen de vraag zich opdrong wat ik dan in Sydney zou gaan doen, had ik één ding scherp. Ik wilde het mee kunnen nemen als ons avontuur ons weer verder zou brengen. Dus ik stortte me op de online wereld. Een nieuwe wereld voor mij. Het was toen 2013. In de twee jaar die het nog duurde voor we de fel begeerde permanent resident visa bemachtigden, ontwikkelde ik mijn eerste online programma, No Limit Parenting. Een programma voor persoonlijke ontwikkeling voor moeders. Later volgde mijn Business Programma voor moeders die een bedrijf willen bouwen rond hun gezin, dat inmiddels is uitgegroeid tot mijn huidige high-end jaarprogramma.

En van het één kwam het ander. De deelnemers aan mijn online programma wilden ook persoonlijk begeleid worden bij de vragen en kwesties waar ze tegenaan liepen tijdens het doorlopen van het programma. En dus begon ik ook individuele begeleiding te bieden. Op alle mogelijke online manieren: via Facebook Messenger, Skype, WhatsApp, etc, maar al snel had Zoom mijn voorkeur. Ook omdat we daarmee heel makkelijk group calls konden doen, een werkvorm die de deelnemers aan mijn programma heel waardevol vonden.

En zo werd ik online coach. Ik volgde zelf ook vele online programma's en werkte met diverse Amerikaanse coaches online. En ik werd fan. En ik legde veel nieuwe connecties, maakte veel nieuwe vrienden online. Het kwam steeds vaker voor dat ik mensen eerst online kende, en pas later in real life ontmoette.

Een veelgehoord bezwaar dat ik vaak hoor, is dat online werken en online coaching minder persoonlijk is, dat je informatie zou missen en daardoor minder 'echte' relaties zou opbouwen of minder effectief zou kunnen zijn als coach.

Ik heb zelf hele andere ervaringen. Ik zet graag de vele voordelen van online coaching voor jou op een rij. Voordelen die ik zelf de afgelopen jaren, en tijdens corona des te meer, allemaal persoonlijk heb mogen ervaren, zowel in mijn rol van coach als als coachee.


Voordelen van online coaching

1.Tijd en geld

Het grootste voordeel voor de coachee is natuurlijk dat je de sessies kunt inplannen wanneer het jou uitkomt. Hiermee wordt het veel makkelijker de coaching in te plannen om je gezin, je werk en je andere bezigheden. Je bespaart ook beiden reistijd van en naar een coachingslocatie. Je maakt hierdoor ook geen reiskosten en je hoeft nooit op een onhandig moment te racen naar een afspraak.

Voor jou als coach kun je plots overal werken, zolang er maar wifi is. Dat maakt het makkelijker tegemoet te komen aan behoeften van je klant, maar je kunt bijvoorbeeld ook doorwerken tijdens verblijf in het buitenland, op momenten dat het jou uitkomt. Reizen en werken wordt plots een realiteit en zelfs jouw bedrijf opbouwen terwijl je op meerdere plekken woont is mogelijk. Voel je de mogelijkheden en vrijheid die daar ontstaan?


2. Bereik

Zonder de inzet van online coaching had ik mijn bedrijf niet kunnen opbouwen in de jaren dat we in het buitenland woonden. En wat een wereld ging er letterlijk voor me open. Ik werkte met vrouwen vanuit de hele wereld: de USA, Zwitserland, Frankrijk, Australië, het Caribisch gebied, Singapore, Thailand, Spanje, je kon het zo gek niet bedenken.
Online werken is real! Bedenk eens even wat het voor je huidige bedrijf zou betekenen wanneer je klanten van over de hele wereld kunt aantrekken. Wanneer je jouw diensten (deels) locatie-onafhankelijk zou kunnen vormgeven. Je bereik groeit plots enorm en de wereld ligt letterlijk aan je voeten. Je kunt hiervoor omschakelen naar het Engels, maar bijvoorbeeld ook naar je moedertaal als je ergens anders vandaan komt. Zo ben ik ooit gecoacht door een Amerikaanse coach met Colombiaanse roots. Zij bood steeds meer aan in het Spaans en kon daardoor heel Zuid-Amerika aan haar bereik toevoegen. En juist in landen waar coaching nog niet zo geaccepteerd is, kan online coaching van meerwaarde zijn.


3. Aandacht

Doordat er minder afleiding is door beeld en omgevingsfactoren, vraagt een gesprek via bijvoorbeeld een tool als Zoom veel meer concentratie op het gesprek. Het is minder makkelijk wegkijken en je zit als het ware meer samen 'gevangen' in het gesprek. Ik heb de ervaring dat emoties ook 'door het scherm' gevoeld en doorleefd kunnen worden en dat het scherm enerzijds hierbij een stuk bescherming biedt, anderzijds juist de veiligheid om deze emoties makkelijker toe te laten.

Ja, het is even wennen wanneer je geen zakdoekje kunt uitdelen bij tranen, maar jouw aandacht en veilige aanwezigheid op het scherm biedt vaak toch de juiste elementen voor de coachee om dit te ervaren. Ik heb nooit een belemmering gevoeld om daadwerkelijk de juiste nabijheid in mijn coaching sessies te creëren, zelfs niet wanneer er hele persoonlijke of gevoelige zaken aan bod kwamen.


3. Online leeromgeving om extra waarde toe te voegen

Het mooie van online coaching is dat je ook veel extra's kunt bieden door een online leeromgeving te creëren waar je allerlei oefeningen, opdrachten, werkboeken, video- en audio-opnames kunt aanbieden. Hiermee voeg je echt iets toe en het maakt dat je coaching veel meer waarde krijgt. Je kunt nu echt gaan denken in trajecten en programma's in plaats van in losse coaching sessies.

In zo'n online leeromgeving kun je bijvoorbeeld jouw theoretische achtergrond beter toelichten, relevante kennis overdragen, voorbeelden delen of meditaties en/of ademhalingsoefeningen toevoegen voor extra verdieping van de coaching sessies. Hiermee wordt jouw werk waardevoller, bereik je meer effecten bij je klanten omdat ze ook tussen de sessies door kunnen oefenen met nieuwe gedachten en nieuw gedrag, en je kunt dus ook meer gaan vragen voor je aanbod. Ik ben ervan overtuigd dat de 1-op-1 momenten met jou het meest waardevol zijn, maar voor de klant kan een online leeromgeving net een duwtje in de rug zijn om met je te gaan werken.


4. Online community

De kracht van een groep geldt ook online en het gekke was, dat ik merkte dat mensen in online groepen veel eerder heel persoonlijke of kwetsbare informatie delen over hun binnenwereld. Hierdoor ontstaan soms gesprekken met meer diepgang dan ik ooit in een live training heb ervaren. Er ontstaat eerder een openheid en een gevoel van verbondenheid in de relatieve veiligheid van een besloten community online.

Het was prachtig om te ervaren dat deelnemers die door hetzelfde programma gingen, steun bij elkaar vonden in de besloten Facebookgroep. Hoe ze elkaar bemoedigden, elkaars vragen beantwoorden en elkaar soms zelfs offline gingen ontmoeten. Supertof om dat te mogen faciliteren.


5. Anonimiteit en veiligheid

Sommige klanten vinden online coaching juist prettiger dan live sessies. Als je erg prikkelgevoelig bent bijvoorbeeld, wat angstig of verlegen, kan het prettig zijn om veilig thuis en niet bij een coach in een spreekkamer te hoeven zitten. De schriftelijke vorm van online coaching – via mail – heeft een extra voordeel, want schrijven over wat je bezighoudt, kan een positieve werking hebben op je ontwikkeling. Ook heb ik ooit met een coach gewerkt die nooit met video werkte, maar alleen met audio. Het was een waardevolle ervaring om te merken dat coaching zonder beeld nog meer intensiteit en focus brengt. Het ligt aan jouw specialiteit en niche of dat bij je past.


Ik hoop dat ik hiermee je perspectief heb kunnen verruimen over wat mogelijk zou zijn voor jou en jouw bedrijf. Als je een keer persoonlijk met me wil sparren of mij persoonlijk wat vragen wil stellen, stuur dan gerust een berichtje en we plannen snel een online call in!
 

Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment