Dankbaarheid wordt ook wel het paradepaardje van de positieve psychologie genoemd. De Amerikaanse psycholoog Martin Seligman, grondlegger van deze stroming, hield in 1998 een beroemd geworden speech waarin hij opriep meer onderzoek te doen naar wat mensen gelukkig maakt in plaats van naar psychische stoornissen. Sindsdien zijn er duizenden onderzoeken gedaan naar eigenschappen als doorzettingsvermogen, wijsheid, tevredenheid en zelfvertrouwen.
Dankbaarheid springt daaruit doordat ze zulke grote en duidelijk positieve effecten heeft op onze gezondheid, ons geluksgevoel en onze relaties. Voor een deel zit dankbaarheid in onze persoonlijkheid: de één is van nature meer geneigd om zijn zegeningen te tellen dan de ander.
Mensen die hoog scoren op een dankbaarheidstest zijn over het algemeen gelukkige mensen, zo wordt duidelijk uit vele onderzoeken. Ze hebben vaker positieve emoties, zijn tevredener met hun leven en hebben positieve verwachtingen van de toekomst. Tegelijkertijd hebben ze minder gevoelens van angst en depressie. Ze zijn bovendien prettige mensen om mee om te gaan: ze zijn aardiger, empathischer, vergevingsgezind, behulpzaam, niet snel jaloers en niet-materialistisch ingesteld.
Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat wanneer proefpersonen via oefeningen een toename in dankbaarheidsgevoelens kregen, dit leidde tot een toename in geluk en welzijn.
Het goede nieuws is hiermee dat een dankbare levenshouding is aan te leren. Van twee dankbaarheidsoefeningen is bewezen dat ze dankbaarheidsgevoelens kunnen vergroten, ook in moeilijke tijden. Ik deel ze graag met je!
OEFENING 1
Tel je zegeningen: regelmatig, bijvoorbeeld elke avond of week, in een paar zinnen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Dat kunnen dingen zijn die je hebt meegemaakt, zoals iets lekkers gegeten, een meevaller, iemand hield de deur voor je open of grotere levensgebieden, zoals je fijne jeugd of je lieve partner. Deze oefening blijkt nog beter te werken als je deze lijstjes vervolgens uitwisselt en bespreekt met iemand anders. Dus: Tel vandaag je zegeningen en deel ze bijvoorbeeld in de besloten Facebook groep.
OEFENING 2
Schrijf een dankbaarheidsbrief aan iemand die ooit iets voor je heeft gedaan of betekend, maar die je daarvoor nooit echt hebt bedankt. Vervolgens lees je de brief voor aan deze persoon of je deelt hem in de besloten Facebook groep.
Zelf een dankbaarheidsbrief schrijven: zo werkt het
De volledige briefschrijfoefening van psycholoog Martin Seligman gaat zo:
- Kies een belangrijk persoon die een groot positief verschil in je leven heeft gemaakt en die je nooit eens goed hebt bedankt. Schrijf een lofrede van ongeveer een pagina. Neem de tijd om je dankbaarheid goed te formuleren.
- Het is belangrijk om je dank persoonlijk uit te spreken en niet per telefoon of e-mail. Maak dus een afspraak, maar vertel niet van tevoren wat het doel van je bezoek is. Neem een geplastificeerd exemplaar van je brief mee als cadeau.
- Als je rustig zit, lees je de brief langzaam en met gevoel voor, terwijl je oogcontact houdt. Geef de ander ruim de tijd om te reageren. Haal herinneringen op aan de gebeurtenissen waardoor deze persoon zo belangrijk voor je is geworden.
Bron: M. Seligman, Gelukkig zijn kun je leren, Het Spectrum, 2002
Dankbaarheid en de wet van de aantrekkingskracht
De wet van aantrekkingskracht is de krachtigste wet van het universum. Deze prachtige wet is van invloed op alle energie en zorgt ervoor dat vergelijkbare energieën elkaar aantrekken. Door dankbaarheid in je leven een belangrijke plek te geven, trek je vergelijkbare energie aan en zul je meer dingen in je leven ervaren waar je dankbaar voor kunt zijn. De energie van dankbaarheid zorgt voor meer goede dingen, mensen en ervaringen in je leven. Zo kun je dankbaarheid gebruiken om je wensen te laten uitkomen.
Het mooie aan dit principe is dat je er alleen maar mee hoeft te beginnen. Zodra je werkelijk focust op dankbaarheid, zend je een andere energie uit en zal de wet van aantrekkingskracht ervoor zorgen dat gelijksoortige energie jouw kant op komt. Je een paar minuten concentreren op oprecht dankbare gevoelens is genoeg. Schrijven helpt daarbij.
TIP:
Je kunt ook je dankbaarheid uiten voor dingen waarvan je wilt dat ze in je leven komen. Denk er dan aan je wensen te formuleren alsof ze al uitgekomen zijn. Eigenlijk is het erg eenvoudig en hoef je maar drie dingen bewust te doen: vragen, geloven en ontvangen.
Juist op dagen dat het tegen zit
Als je leven makkelijk verloopt, is het ook makkelijker om dankbaar te zijn. Je maakt leuke dingen mee, het gaat allemaal lekker etc. Het is mooi om daarvan te genieten! In moeilijkere tijden kan het juist moeilijk zijn om toch te kijken waar je dankbaar voor bent. Je bent misschien overweldigd door verdriet of teleurgesteld, omdat de dingen niet lopen zoals je wilt. Juist dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar die dingen waar jij die dag wel dankbaar voor bent.
Inspiratie voor het werken aan je dankbaarheid mindset
Stel jezelf de volgende vragen en ga er ook echt even voor zitten om de antwoorden op te schrijven. Zie het als een moment om even me-time voor jezelf in te bouwen.
Stel jezelf de volgende vragen in de ochtend:
1. Wie kan ik vandaag bedanken?
2. Waar ben ik in dit moment het meest dankbaar voor?
3. Hoe kan ik dat gevoel nog extra versterken?
Denk ’s avonds na over de volgende vraag: Voor welke gebeurtenis van vandaag ben ik het meest dankbaar en waarom?
Ik hoop je met deze blog te inspireren om je af te stemmen op jouw dankbaarheid. Want daarin schuilt tevens jouw dagelijkse dosis geluk.
Is dit interessant voor jou?
Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's. Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor jou mogelijk is.
Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit?
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.
0 Comments