Al vaker schreef ik in mijn blog over mijn visie op opvoeden. Naarmate ikzelf en mijn kinderen ouder worden, kijk ik steeds vaker met gemengde gevoelens naar alle opvoedingsadviezen die via de verschillende media op ons afkomen. We tobben wat af, we discussiëren en twijfelen. Wat is nu de juiste manier om onze kinderen op te voeden? Waar doen we goed aan?
 
Zo veel keuzes te maken en zo veel beslissingen te nemen. Regels en afspraken vast te leggen. En vaak leggen we hierbij een grote nadruk op het gedrag van onze kinderen en zoeken we naar de beste manier om dit gedrag positief te beïnvloeden. We laten hier verschillende technieken op los, zoals negeren, time-out of time-in, straffen en belonen. Maar meer en meer denk ik dat opvoeden in essentie gaat over het overdragen van positieve waarden en overtuigingen en bovenal over het leven dat je je kinderen gunt, ook echt vóórleven. En wat gunnen we onze kinderen nu het allermeest: dat ze gelukkig zijn, hun talenten benutten, zichzelf kunnen redden in het leven en niet afhankelijk zijn van wat anderen of de samenleving van hen verwacht. 
 

Do what you love and inspire your kids
 
En dat begint dus bij jezelf. Kinderen leren vooral via imitatie. Ze leren van wat jij hen vertelt, maar vooral van wat jij zelf in de praktijk brengt. Je kunt je kind niet stimuleren tot groots en onafhankelijk denken en leven als je hen dit niet laat zien in je eigen leven. Jíj bent hun belangrijkste voorbeeld. Opvoeden gaat daarom vooral over het eigen maken van bepaalde overtuigingen, ideeën, vaardigheden of patronen in jouw eigen leven. 
 
Ik ben ervan overtuigd dat wanneer wij als ouders ons hart meer durven te volgen, meer onszelf durven te zijn, meer gaan leven vanuit onze innerlijke waarden en meer van onszelf zouden houden, dat we dan minder stress zouden ervaren en betere ouders zouden zijn. 
 
En dat we door dit te doen tegelijkertijd onze kinderen de best mogelijke basis meegeven wanneer we onze inzichten en ervaringen met hen delen. Ik moedig je aan minder te gaan opvoeden en meer te inspireren. Wees een sprankelend en inspirerend voorbeeld voor je kinderen! 
 

De drie meest voorkomende oorzaken die ons hierin belemmeren

 
Vaak blijven we zitten waar we zitten en durven we niet voluit het leven te omarmen om de volgende redenen: 
  • Gebrek aan helderheid en focus 
  • Gebrek aan moed en vertrouwen 
  • Gebrek aan eigenwaarde en ‘self-love’ 
Door veranderingen in je mindset en in je dagelijkse routines aan te brengen, krijg je meer vrijheid, rust, voldoening en succes in jouw bedrijf of werk, jouw gezin en jouw leven.
 

De vijf sleutels naar een grenzeloos leven 
 
1. Een positief zelfbeeld
Een positief zelfbeeld is essentieel in de ontwikkeling van kinderen. Het is de basis. De beste manier om hen dit mee te geven, is door je eigen eigenwaarde een boost te geven. Waarlijk van jezelf houden en jezelf accepteren is niet zweverig of egoïstisch, maar de eerste stap naar een mooier en meer vervullend leven. 
 
2. Innerlijk kompas 
Als je weet welke waarden belangrijk voor je zijn, als persoon en als gezin, geef je jezelf en je kinderen een sterk innerlijk kompas mee. Als je weet wat je echt belangrijk vindt in de opvoeding, je werk en je leven, dan wordt kiezen makkelijker. Als je je missie helder hebt, wordt het leven simpeler, je gaat terug naar jouw kern. 
 
3. Mindfulness 
Mindfulness leert je minder te oordelen en meer in het hier-en-nu te zijn. Hierdoor krijg je meer rust, focus en ruimte om te genieten van jouw mooie leven en simpelweg gelukkig te zijn. En gelukkige mensen zijn een magneet voor meer geluk! En wat wilden we ook weer het liefste voor onze kinderen? 
 
4. Passie 
Je passie zoeken, je hart volgen, soms lijkt het wel een mode, iets van tijdelijke aard. Plots willen we allemaal onze passie vinden en vanuit ons hart leven. Toch geloof ik dat het leven juist hier om gaat: doen waar je echt blij van wordt, dat je het gevoel geeft dat je zinvol bezig bent. Als we blijven doen wat we denken dat anderen van ons verwachten in plaats van ons hart te volgen, als we dat negeren, missen we volgens mij het hele punt waar het leven om draait. 
 
5. Toewijding 
Het leven is één grote leerschool. Om te blijven groeien en bloeien, moet je in beweging blijven. Het geeft niet wanneer het even niet lukt, de inspiratie even weg is, maar neem elke keer weer de volgende stap. Laat je niet overweldigen door de omvang van je dromen of ontmoedigen door tegenslag, just pick up the phone and answer your mail. Neem kleine stapjes, maar SHOW UP!

 
Mijn droom is het om zoveel mogelijk moeders met deze boodschap te bereiken, omdat ik oprecht geloof dat we onze kinderen daarmee zo’n mooi cadeau geven en de wereld een betere plek maken. Wil je meer hierover lezen? In mijn boek ‘Next Level Mama beschrijf ik 7 stappen die je helpen en die je kunt nemen naar een buitengewoon leven voor jou en je gezin.

Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment