Hoe staat het met je money mindset?

Geboren in Rotterdam-Zuid (in de volksmond op Zuid) uit twee migrantenouders ben ik niet bepaald opgegroeid met een high-end money mindset. Geld was bij ons niet iets vanzelfsprekends of iets waar we heel vertrouwd mee waren. En bewust van onze opvattingen over geld waren we al helemaal niet. We leefden niet in luxe, maar hadden een goed leven.

Als kind had ik al een Dure smaak

Volgens mijn moeder ontwikkelde ik al jong een ‘dure smaak’. In de kledingwinkel zette ze mij bijvoorbeeld bij de jurken en zei: ‘Kijk, Monique, van hier tot hier is jouw maat. Zoek maar uit welke je het mooiste vindt.’ 
En al kon ik de prijskaartjes nog niet lezen, ik pakte steevast de duurste. Ik zag het aan haar gezicht en vervolgens liet ze me allerlei andere varianten zien. Maar nee, ik was heel uitgesproken. Waarna mijn moeder dan toch schoorvoetend naar de kassa liep. En op de momenten dat mijn moeder het echt niet had en zei, dat de jurk van mijn keuze echt te duur was, dan hoefde ik niets. Niet uit verwendheid, maar omdat ik dan liever wachtte tot we het bedrag wel hadden. Dat vond ik dan geen probleem.

het gaat niet om duur, het gaat om een Goed gevoel

En nog altijd kan ik oprecht genieten van iets dat met zorg is gemaakt, een bepaalde kwaliteit heeft, maar vooral iets dat me een goed gevoel geeft. Het gevoel dat ik het waard ben. Dat het leven goed is, dat ik goed ben. In mijn leven tot nu toe heb ik periodes gekend dat het geld bij wijze van spreken niet opkon en tijden dat we er financieel heel beroerd voor stonden. Maar ook dan hield ik mezelf altijd voor: ‘We may be broke, but we’re not poor’. Ik hield altijd vast aan mijn ‘standards’. En die standards gaan niet om het feit dat iets duur is, maar om het gevoel dat het geeft. Het gevoel van aandacht, zorg, schoonheid, liefde.

Alles is energie

Nu weet ik dat alles energie is. Die dure jurk heeft meestal een andere energie dan een een goedkoop jurkje dat alleen zo goedkoop kan zijn, omdat er iemand in het productieproces tekort is gedaan. Nu weet ik dat geld liefde is. En dat het saldo van je bankrekening een reflectie is van je eigenwaarde, zelfvertrouwen en oprechte liefde voor jezelf. En dat ik hierin een weg te gaan had. Hoe ik dat gevoel aan mezelf kon geven. Het pad van zelfliefde.

Geld heeft alles te maken met zelfliefde

Als je financiële situatie je niet bevalt, ligt daar meestal het werk dat je te doen hebt. Als je goed voor jezelf zorgt, ga je vaak ook beter voor je geld zorgen. Als je bewuster voor jezelf gaat kiezen, maak je ook vaak bewustere financiële keuzes. En hoe meer liefde of geld (wat beiden een hoge energie is) je geeft, hoe meer er naar je terugkomt. Hoe beter je leert ontvangen - hulp, liefde, vriendschap, comlimenten, cadeautjes - des te veiliger voelt geld zich bij jou. Het voelt zich gewaardeerd, zoals jij jezelf waardeert.

Wat heeft dit te maken met jouw business?

Rijkdom en overvloed is een mindset. Gevoed door jouw gedachten en overtuigingen, ga je het voelen. En zo is ondernemen ook voor 90% mindset. En hoewel geld nooit je drijfveer is, zegt jouw relatie met geld vaak veel over waar je staat met je bedrijf. 

  • Vind je jezelf belangrijk genoeg om goed voor jezelf te zorgen?
  • Hou je genoeg van jezelf om onder jouw voorwaarden te werken?
  • Durf je echt voor jouw waarde en jouw succes te gaan staan door hoge prijzen te vragen en alleen met de allerleukste klanten te werken?
Onderschat niet wat het aan innerlijk werk kost om deze drie vragen met een volmondig JA te kunnen beantwoorden. Zeker wanneer je van huis uit geen high-end mindset hebt meegekregen. En wie heeft dat nu eigenlijk? Voor vrijwel iedereen is het onderwerp geld geladen met de overtuigingen en emoties uit onze jeugd, vaak ontstaan vanuit het idee van schaarste en hard moeten werken voor je geld.

En daarom heb je een coach nodig om je in dit proces te helpen. Die techniek en strategieën - hoewel ook heel belangrijk om een goede basis in je bedrijf te leggen -  leer je wel, je bent slim genoeg. Het is vaak het doorbreken van jouw patronen, het helen van jouw blokkades, het verstevigen van jouw eigenwaarde en het trainen van jouw mindset die de uitdaging vormen.

Dát zijn de stappen die voor jou het verschil gaan maken wanneer je een bedrijf wil opbouwen. En ik ben hier voor jou. Ik bied jou graag een veilige plek om deze uitdaging met jezelf aan te gaan.
Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment