Over zelf-sabotage en je grenzen verleggen 
 
Vaak delen wij ondernemers onze succesverhalen. Dat is ook heel inspirerend en motiverend. Maar soms lukt het echter even niet. De flow is weg, de klanten blijven weg of de gehoopte groei blijft uit. Ook die verhalen zijn belangrijk om te delen. Ook van zo'n mindere periode kunnen we leren en elkaar bemoedigen. 
 
Ooit las ik een verhaal in het boek ‘Ordering from the cosmic kitchen’ van Patricia Crane. Ze vertelde dat ze als jong volwassene haar zinnen had gezet op een hele mooie en dure jas. Ze ging verschillende keren naar de betreffende winkel terug, paste de jas en bewonderde hem telkens weer in de etalage. 
 
In die periode maakte ze de overstap van high school naar college en vlak voor haar vertrek naar de campus waar ze de komende jaren zou gaan wonen, had haar moeder een verrassing voor haar. Ze kreeg de felbegeerde jas.
 
Zó blij was ze, het was bijna te mooi om waar te zijn. Dankbaar en trots ging ze op pad, maar toen ze aankwam in haar studentenkamer en de jas wilde ophangen, realiseerde ze zich dat ze de tas waar de jas in zat in de taxi van het vliegveld naar de campus was vergeten!! 
 
Dit verhaal laat een mechanisme zien dat ik in mijn leven ook verschillende keren heb meegemaakt. Je hebt een wens, een doel, je spreekt hem uit, werkt er naartoe en stelt je voor hoe je je zult voelen wanneer deze wens uitkomt. Wanneer je je doel zult bereiken. Misschien niet eens bewust zet je hiermee het Universum in werking en manifesteer je uiteindelijk datgene wat je zo graag wilde.

Maar ergens in jouw onderbewuste saboteer je jezelf. Je gelóóft niet echt dat jouw wens zal uitkomen. Je denkt dat dit niet voor jou bestemd is, dat het buiten je bereik ligt. Of het nu een nieuwe jas is, een nieuwe baan, een mega-opdracht of een slank lichaam. Je kunt het gewoon niet geloven als het moment daar (bijna) is. 
 
En zoals de wetten van het manifesteren werken, het Universum luistert naar jouw twijfel, jouw ongeloof. En je ziet je droom weer instorten of net voor de finish in duigen vallen. 
 
Zo ziet zelf-sabotage eruit 
 
In mijn online programma is het mijn boodschap dat je in je leven alles kunt bereiken wat je wilt en dat je door de juiste mindset jouw grenzen steeds weer kunt verleggen. Want grenzen zitten alleen daar: in je mind!
 
Maar deze week was mijn flow ook ineens eventjes helemaal weg. Er zaten wat technische zaken tegen, we kregen enkele minder fijne berichten in de privésfeer, ik sliep slecht. In eerste instantie wees ik mijn dip daaraan. Maar het was iets anders. 
 
En plots was daar het inzicht. Dit was weer zo’n grens. Ik werkte de afgelopen weken in zo’n positieve mindset. Ik zag mijn boek al op de bestseller lijsten, ik zag allemaal blije deelnemers aan mijn online programma voor me en ik zag dat allemaal voor me terwijl ik de vrijheid had om leuke dingen te doen met mijn kinderen! Wow, zo inspirerend! 
 
Maar kennelijk ging mijn onderbewuste op dat moment in de “alert” stand. Al deze grootse dromen, al deze positieve energie, al die succesverhalen van anderen. Kennelijk riep dit allemaal ook stress op. En vooral ANGST! 
 
En daar kwamen de twijfels mijn lichaam binnen… misschien lukt het wel helemaal niet, misschien krijg ik helemaal geen nieuwe klanten, misschien denken mensen wel dat het naar mijn hoofd is gestegen, misschien kan ik dit wel helemaal niet, misschien is mijn inspiratie straks weer weg, wat dan? Ja, duhuuh!!!
 
Weg inspiratie. Zo ziet zelf-sabotage er dus uit. 
 

Back on track
 
En ja, wat doe je dan? Deze keer had ik mezelf snel door. Ik besloot te accepteren dat de inspiratie even weg was en dat ik dat zelf had veroorzaakt. En in plaats van mezelf streng toe te spreken, koos ik deze keer voor de zachte aanpak.
 
Ok, je bent dus bang, bang om nu door te pakken, om al die inzichten, kennis, ervaring en inspiratie met de wereld te delen. Hallo angst, dank je wel dat je er weer bent. Dank je wel, dat je me wilt beschermen voor teleurstelling, voor mislukking, voor overbelasting. Dank dat je me wilt beschermen om mezelf belachelijk te maken. Dank je wel, maar je mag weer gaan. 
 
Ik las stukjes uit een paar inspirerende boeken, luisterde naar een inspirerend webinar (dank je wel, Simone en Dolly) en had een lekkere middag met mijn kids. Ik deelde mijn dipje op Facebook en kreeg opbeurende reacties. Ik ben gaan schrijven (waaronder deze blog) en voelde de kracht terug komen. Schrijven is mijn passie en talent, dat ik al jaren onderdruk, omdat er altijd belangrijkere taken zijn om te doen. Maar voor mij is schrijven een manier om te ontladen, te reflecteren en weer in mijn flow te komen. 
 
En ik werkte met de ‘golden oldie’ affirmaties van Louise Hay die me altijd weer ‘back on track’ krijgen: I love and accept myself completely, out of this only good will come, only good lies before me, All is well and I am safe.
 
En ja, I am back.
 

Tips bij zelfsabotage

Veel ondernemers hebben last van zelfsabotage. Soms zelfs zonder dat ze zich dat bewust zijn. Ze formuleren doelen en strategieën, maar het lukt hen niet hun dromen waar te maken. Ze denken dat het niet lukt door externe factoren. Maar het zijn echt vaak je eigen gedachtepatronen en meestal is de kern angst. 
 
Logisch, want ondernemen doet een appèl op al jouw talenten, kwaliteiten, dromen, kennis en emoties. Maar je kunt dit patroon dus doorbreken. 
 
Probeer de volgende keer dat je jezelf betrapt op zelfsabotage eens de volgende aanpak:

1. Laat je doelen even helemaal los 
2. Accepteer jezelf en je gevoelens van dat moment volledig 
3. Ga iets leuks doen met je kinderen 
4. Wees lief en geduldig voor jezelf 
5. Doe iets waarmee je weer terug komt bij jouw essentie 
6. Vraag hulp of deel je gevoelens met anderen die je vertrouwt 
 
De essentie is dat je weer terug in flow komt. En blijft. Dat je in elke situatie jouw kracht en uitdaging herkent. Dat je overal kansen ziet en die aangrijpt. Dat je heel dicht bij jezelf blijft en alleen dát doet wat bij jou past. Alleen dan zul je je eigen grenzen blijvend verleggen en jouw onderneming naar een volgend niveau brengen.
 
En dat noem ik Grenzeloos Ondernemen!
Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment