Als Heal Your Life® Teacher Coach heb ik de eer verschillende workshops en 1-op-1 coaching te mogen aanbieden volgens de filosofie van Louise Hay. Via de internationale organisatie die zorgdraagt voor de certificatie en kwalificaties van alle Heal Your Life® teachers en coaches wereldwijd, worden de scripts, werkvormen en oefeningen gebruikt die Louise zelf gebruikte op de vele individuen die ze mocht helpen op hun reis naar heling en zelfontwikkeling. 
 
Ik ben de opleiding gaan volgen, omdat ik merkte dat ik in het coachen van mijn klanten eigenlijk altijd weer bij haar uitkwam. De eenvoud van haar filosofie is voor mij meteen de kracht. Laatst werd me gevraagd wat haar werk voor mij persoonlijk had betekend. Hoe was mijn leven dan veranderd? Dat vond ik wel een mooie vraag, dus in deze blog post neem ik je mee op mijn Louise Hay reis.


Boekenkast

Ergens in mijn 20’er jaren kocht ik eens haar boek ‘Je kunt je leven helen’. Maar kennelijk maakte het in eerste instantie niet zo’n indruk op me. Het boek verdween in mijn boekenkast, die zich over de jaren rijkelijk vulde met een scala aan boeken op het gebied van persoonlijke groei en spiritualiteit. Boeken, carddecks, affirmatiekaartjes.
 
Maar echt binnen, kwam haar werk in de jaren dat we op Curaçao woonden. Ik zag ergens een aankondiging van de 10-weekse basiscursus waarin genoemd boek in 10 lessen wordt doorgewerkt en je er actief mee aan de slag gaat. ‘Hé’, dacht ik, ‘Louise Hay, heb ik dat boek niet ergens thuis in de kast staan?’ Op dat moment had ik het soms moeilijk om alle ballen in de lucht te houden en zaken liepen stroef. Ik zat niet echt lekker in mijn vel en piekerde veel. Ik meldde me aan.


Inner Work

Hoewel ik al veel wist en had gelezen over de kracht van je gedachten, vergeving als sleutel naar innerlijke vrijheid en het belang van onvoorwaardelijke zelfliefde, zette de cursus iets in beweging wat verder reikte dan het hoofd. De wekelijkse bijeenkomsten, de meditaties, de oefeningen, kortom het dagelijkse ‘Inner Work’, het zorgde ervoor dat ik in beweging kwam. 
 
Door dit dagelijkse werk, ontdekte ik eerst veel over mijn negatieve overtuigingen en mijn gebrek aan gevoel van veiligheid in deze wereld. Ik voelde waar nog werk aan de winkel was, wie ik nog of nog meer mocht vergeven. Wat ik mocht loslaten en toelaten. Maar er begon ook iets te veranderen. Energie verschoof, nieuwe perspectieven dienden zich aan, ik voelde me beter, rustiger en positiever.


Je verleden bepaalt niet je toekomst

Louise Hay zegt: The point of power is always in the present moment. Het verleden is voorbij en heeft geen macht meer over me. De gedachten die ik vandaag kies, bepalen mijn toekomst. Dit was voor mij bevrijdend, omdat ik een misbruikverleden heb en lange tijd het gevoel had dat ik hierdoor al ‘verpest’ was. Beschadigd. Als ontwikkelingspsychologe had ik immers geleerd hoe diep de ervaringen uit de kindertijd ingrijpen in een mensenleven. Hoewel veel mensen moeite hebben met het feit dat Louise Hay zegt dat je altijd 100% verantwoordelijk bent voor je eigen ervaringen, was het voor mij juist heel ‘empowerend’ om te beseffen dat ik de toekomst in mijn eigen handen had. Dat ik nu kon besluiten een mooie, onbezorgde toekomst voor mezelf te creëren.
 

De wereld is een vriendelijke plek

Tijdens één van de bijeenkomsten kwam deze affirmatie voorbij: ‘de wereld is een vriendelijke plek’. Die affirmatie was een enorme trigger voor mij. Ik voelde de weerstand in mijn lijf en tegelijkertijd realiseerde ik me dat ik de wereld zo lang niet altijd ervoer. Ik voelde dat ik eigenlijk altijd alert was en dat ik onbewust me heel vaak niet 100% veilig en gedragen voelde. 
 
Later ontdekte ik dat veel van mijn klanten ook stoeiden met het thema van basisveiligheid. Dit vertaalt zich vaak naar overmatig piekeren, over geld bijvoorbeeld of over je eigen capaciteiten. Ook de angst die veel ondernemers ervaren om zichtbaar te worden met hun bedrijf of visie komt hier vaak uit voort. Jezelf niet volledig veilig voelen in je lichaam of in de wereld.


Meer dan positief denken en affirmeren

Soms wordt het werk van Louise Hay afgedaan als niet wetenschappelijk bewezen of kort door de bocht. Alsof positief denken en onrealistische statements affirmeren alles waar je in je leven mee kampt, kan oplossen. Natuurlijk niet!
 
In de Teacher Coach opleiding werd ik opnieuw verrast door de diepgang en de vele mooie tools die ik kreeg aangereikt: mindsetwerk, spiegelwerk, vergevingswerk, innerlijk kindwerk, anger release, de body-mind-connection. Het was oprecht de meest waardevolle opleiding die ik ooit volgde, omdat we ook zelf alle processen moesten ondergaan en daarmee de kracht konden ervaren voor onze eigen groei.
 
En intussen is er wel degelijk steeds meer wetenschappelijke onderbouwing te vinden voor haar filosofie. Zo schreef Louise samen met dr. Mona Lisa Schultz, arts (neuropsychiater) over het verband tussen emotioneel welzijn en gezondheid. 
 
Ook Gregg Braden (aardwetenschapper) en Bruce Lipton (celbioloog) maken in hun werk de verbinding tussen wetenschap en spiritualiteit. Nieuw DNA-onderzoek toont volgens Braden aan dat wij al vanaf het begin van de mensheid over die buitengewone mogelijkheden beschikken. Met die specifiek menselijke vermogens als intuïtie, empathie en liefde kunnen we onszelf en elkaar helen en onze wereld op een positieve manier beïnvloeden.
 
Bruce Lipton levert met zijn onderzoek een belangrijke bijdrage aan de wetenschap van de epigenetica. Hij beschrijft, net zoals Louise Hay, dat we ons bewustzijn zodanig kunnen trainen dat we gezondmakende overtuigingen kunnen creëren. 


Simpel, maar niet makkelijk

Zoals ik al zei, spreekt vooral de eenvoud van Louise Hays werk me aan. Haar filosofie is uit te leggen in tien heldere en simpele uitgangspunten. Maar dat de filosofie simpel is, wil niet zeggen dat het makkelijk is de filosofie in praktijk te brengen. Dat is naar mijn mening een levenslang ‘work in progress’. Het dagelijks contact maken met jezelf in de spiegel, het actief werken met positieve affirmaties, jezelf steeds weer betrappen op negatieve of niet helpende overtuigingen en die liefdevol ombuigen, jezelf onvoorwaardelijk accepteren en bovenaan je prioriteitenlijstje zetten, dat vraagt een grote dosis discipline en commitment. Louise kon daar ook heel streng in zijn, ondanks de altijd liefdevolle intentie.
 
Ikzelf dwaal nog regelmatig af van mijn pad. En elke keer word ik door mijn situatie, omgeving of lichaam herinnerd aan de kernboodschap: dat we van binnen moeten veranderen als we iets in onze realiteit willen veranderen. Zo binnen, zo buiten. Het blijft een valkuil te denken dat de acties vooral in de buitenwereld moeten liggen als we onze doelen willen bereiken, terwijl het werk dat verzet moet worden zich altijd vooral in onze binnenwereld afspeelt. 
 
En wat haar werk voor mij persoonlijk heeft betekend: meer rust en vertrouwen, minder stress en piekeren, het behalen van vele mooie doelen in mijn leven, zoals een boek schrijven, in meerdere landen wonen met mijn gezin, vrede sluiten met mijn verleden en steeds meer van mezelf houden. En nu voel ik me vooral dankbaar dat ik haar filosofie in een unieke mix met mijn ervaringen en kennis als psycholoog en coach mag inzetten om anderen te helpen hun leven nog mooier en meer vervullend te maken!


Workshops

Heal Your Life workshops en seminars zijn gebaseerd op de principes van het boek, "You Can Heal Your Life", van Louise L. Hay en zijn bijgewoond door vele duizenden mensen wereldwijd. Ik ben er trots op dat ik de officiële Teacher Coach opleiding heb mogen volgen die goedgekeurd en geautoriseerd wordt door Louise Hay, alsook door Hay House® Inc. & Heart Inspired Presentations® LLC, de organisatie die haar trainingen wereldwijd uitdraagt. Deze transformerende, krachtige en vooral praktische trainingen helpen je om Louise's inzichten in jouw dagelijks leven te integreren en toe te passen.
Is dit interessant voor jou?

Ik heb elke maand een paar plekken beschikbaar voor een gratis Clarity Call om met je te sparren over jouw plannen en dilemma's.  Samen kijken we hoe ik jou het beste kan helpen. Dit aanbod geldt exclusief voor jou als ambitieuze, open-minded vrouw die meer uit zichzelf en haar bedrijf wil halen. In het gesprek geef ik je mijn ideeën over wat er voor  jou mogelijk is. 


Wil je eerst zelf checken of je op de goede weg zit? 
Check dan hier de drie pijlers van een succesvol coaching bedrijf.

0 Comments

Leave a Comment