Mijn gedachten gaan terug in de tijd. Als kind wilde ik mijn moeder zo ontzettend graag verwennen op moederdag. Met liefde creëerde ik mijn knutselwerkjes voor haar. Ik kocht mooie cadeautjes van mijn zuinig gespaarde zakgeld. Ik wilde zo graag dat ze voelde hoeveel ik van haar hield. Ik wilde haar blij maken.
Read more...Dankbaarheid wordt ook wel het paradepaardje van de positieve psychologie genoemd. De Amerikaanse psycholoog Martin Seligman, grondlegger van deze stroming, hield in 1998 een beroemd geworden speech waarin hij opriep meer onderzoek te doen naar wat mensen gelukkig maakt in plaats van naar psychische stoornissen. Sindsdien zijn er duizenden onderzoeken gedaan naar eigenschappen als doorzettingsvermogen, wijsheid, tevredenheid en zelfvertrouwen.
Read more...Het leven vraagt om moed. Moed is de creatieve levenskracht waarmee mensen zich kunnen ontwikkelen. Mensen zijn namelijk als schatkamers vol potentiële eigenschappen, maar die kunnen ze alleen op eigen kracht, door hun eigen inspanning, ontwikkelen. En daar is moed bij nodig.
Read more...Om beter te leren kiezen, helpt het om niet te denken in termen als ‘goede’ en ‘foute’ keuzes. Waar het om draait is dàt je kiest en of je passende keuzes kunt maken. Een keuze die echt aansluit bij wie jij bent, hoe jouw leven er nu uitziet en wat jij belangrijk vindt. Het kan ook goed zijn dat in de verschillende fases in je leven verschillende keuzes passend zijn.
Read more...Lange tijd overkwam het leven mij. Belangrijke keuzes in mijn leven werden voor mij gemaakt. Ze gebeurden gewoon of anderen beslisten wat goed voor mij was. En braaf als ik was, deed ik steeds weer wat van mij werd verwacht. Mijn ouders hadden beiden de nodige bagage bij zich, het was niet altijd makkelijk.
Read more...Geld drukt een bepaalde waarde uit. Als iets voor jou veel waard is, ben je bereid hier veel geld aan te besteden. Zo bekeken verdienen de spirituele auteurs misschien te weinig. De waarde die zij namelijk aan de wereld hebben toegevoegd door hun wijsheid, kennis en inzichten te delen met miljoenen anderen, is ongelooflijk waardevol. Dus wat is commercieel?
Read more...Doelen stellen is vaak een rationeel en realistisch proces. We analyseren wat haalbaar is op basis van eerdere ervaringen of een inschatting die we maken met ons hoofd. We maken een plan en benoemen precies de stappen die we moeten nemen om het plan uit te voeren.
Het verschil bij het zetten van een intentie is dat je je niet druk maakt over HOE je er komt. Je geeft eigenlijk alleen het resultaat aan (je doel) dat je wenst en je laat de controle los over hoe je dat resultaat gaat behalen.
Positieve gedachten maken je sterker, vrolijker, gelukkiger en succesvoller. En ze zijn meestal nét zo waar als de negatieve gedachten die ze vervangen. Door jezelf de juiste vragen te stellen, kan je jezelf helpen om positiever te denken.
Carol Dweck, een onderzoekster in de psychologie, onderscheidt twee mindsets. De ‘fixed mindset’ gaat ervan uit dat zaken als je intelligentie en je zelfbeeld een stabiel en vaststaand gegeven is. Mensen met een ‘fixed mindset’ geloven dat bepaalde eigenschappen van henzelf onveranderlijk zijn. De logische conclusie is dan dat ieders mogelijkheden eindig zijn, beperkt door deze vaststaande factoren.
Read more...Een baby zal zich nooit druk maken om zijn of haar neus of billen. Een baby is wie hij of zij is en reageert primair vanuit de eigen behoeften. Een baby uit zich vrijelijk als het honger heeft, pijn of verdriet, zonder zich ook maar enigszins af te vragen wat wij daarvan vinden.
We voeren dagelijks een interne dialoog met onszelf. Deze dialoog verloopt nagenoeg altijd hetzelfde. Je kunt het vergelijken met je lievelingsplaat of je lievelingsnummer. Op een gegeven moment ken je de tekst feilloos van buiten, je zingt het nummer automatisch mee en je staat niet meer zo stil bij de betekenis van de woorden.
Lief zijn voor jezelf is erg belangrijk voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. En of je het nu zelfliefde of zelfzorg noemt, het is belangrijk om hier tijd voor maken.
Zonder schuldgevoel dat je er niet voor de ander bent, onverantwoordelijk doet of kostbare tijd verspilt op een dag. Het is net als met het zuurstofmasker in het vliegtuig. Voordat je gaat opstijgen, leer je dat je eerst zelf je masker moet opzetten voordat je jouw kind of een ander helpt. Door goed voor jezelf te zorgen, heb je meer ruimte voor een ander en heb je de ander meer te geven.
Read more...Zonder schuldgevoel dat je er niet voor de ander bent, onverantwoordelijk doet of kostbare tijd verspilt op een dag. Het is net als met het zuurstofmasker in het vliegtuig. Voordat je gaat opstijgen, leer je dat je eerst zelf je masker moet opzetten voordat je jouw kind of een ander helpt. Door goed voor jezelf te zorgen, heb je meer ruimte voor een ander en heb je de ander meer te geven.
Je hebt het me vast al eerder horen zeggen. Zelfliefde is alles. Het is de basis voor een gelukkig en vervuld leven. Het maakt niet uit in welke functie je nu zit, wat je persoonlijke situatie is of hoeveel omzet je maakt. Als de basis niet op orde is, kun je nergens echt van genieten. Maar velen weten niet wat ze zich moeten voorstellen bij van jezelf houden. Voor velen zijn het lege woorden, is het vaag, egoïstisch of zweverig.
The shift.
Het is alweer even geleden dat ik dit boek van Wayne Dyer las. En de bijbehorende film bekeek. Het raakte toen al iets aan. Het is natuurlijk niet zomaar, dat dit boek me nu zo bezighoudt. Ik bevind me namelijk al enige tijd in niemandsland. Ken je dat?
Om eerlijk te zijn; ik heb het nog niet uit. Ik ben nu ongeveer halverwege.
Maar graag deel ik vast wat inzichten en vragen met jou. Misschien heb je er iets aan en heb je het nodig dit te horen.
Toen we in Sydney woonden, ging ik eens drie dagen samen met mijn oudste zoon van 15 jaar naar een business evenement. Hij dacht erover zijn eigen bedrijf te beginnen, en we moedigden hem aan zijn onderzoek te doen. We willen onze kinderen blootstellen aan andere ideeën en informatie dan wat ze op school leren.
Het is weer tijd voor reflectie, iets wat ik graag doe en zeker zo aan het eind van het jaar. Terugblikken, opruimen, afscheid nemen, wat laat ik achter? Maar ook successen vieren, stilstaan bij mooie momenten, oogsten, wat neem ik mee? En al terugkijkend op 2021 zag ik dat ik voor de zoveelste keer in mijn eeuwige valkuil was gestapt...
Laten we het eens hebben over uitstelgedrag. Dit is een groot probleem voor de meesten van ons. Ik ben nogal een doener; ik hou ervan om dingen gedaan te krijgen. Ik hou van de magie van actie ondernemen en daardoor weet ik dat het veel beter voelt om iets gedaan te hebben, om iets van mijn actielijst te schrappen, dan om het niet gedaan te hebben, omdat ik er geen zin in had.
In mijn business ontmoet ik veel vrouwen die zich schuldig voelen. Ze voelen zich schuldig, omdat ze altijd het gevoel hebben dat ze moeten jongleren tussen enerzijds het opbouwen van een bedrijf waar ze van houden en waar ze in geloven en anderzijds de liefde en toewijding van het moederschap.
Zowel in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling als in het werken met mijn cliënten heb ik ontdekt hoe krachtig journaling is als je meer zelfkennis wilt vergaren.
En wie zou dat niet willen?
Want weet je wat?
Zelfkennis is het startpunt voor verandering, ongeacht op welk gebied van je leven je wilt verbeteren.